Sayaç okuma nasıl yapılır? Sayaç okuma hizmetleri nelerdir? Sayaç okumalarında karşılaşılan problemler nelerdir? Sayaç okuma hizmeti alırken nelere dikkat edilmelidir? Yetkili Ölçüm Şirketi ne demektir? Yetki Belgesi bulunmayan şirketler ölçüm yapabilir mi? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda sizin için derledik.
26847 sayılı ve 14 Nisan 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan "MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK" yönetmeliği kapsamında, ısınma ve sıcak su giderlerinin paylaştırılması ilgili yönetmelik maddeleri ve formüllerine göre yapılmaktadır.
Merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda, ısınma ihtiyacı tek bir kazandan sağlanmaktadır. Gaz tedarikçisi firmanın Kazan için düzenlediği faturanın binanın bağımsız bölümleri arasında dağıtılması gerekmektedir. Bağımsız bölümler için sayaç okuma ve gider paylaşımları hazırlama işlemleri ile, kazan için gelen fatura tüm bağımsız bölümlere pay edilmektedir.
Sayaç okuma nasıl yapılır?
Sayaç okuma işlemleri 4 farklı yöntem ile yapılmaktadır. Bu yöntemlerin her birinin kendine göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Sayaç okuma işlemleri için kullanılan yöntemleri inceleyelim.
Gözle Okuma: Teknik personelin bina şaftlarında bulunan sayaçları, sayaca bakarak okumasıdır. Bu okuma işleminde sayaçlardaki endeksler bir dosyaya el ile kaydedilir. Sayaç okuma hizmetinin göz ile alınması durumunda, sayacın hatalı okunması veya veri dosyaya kaydedilirken hatalı giriş yapılması gibi olumsuz sonuçlar ile karşılaşılabilir.
RF Okuma: Radyofrekans yöntemi ile veri iletimine uygun sayaçlar okunabilmektedir. Sayaçların üzerindeki ID'ler vasıtasıyla, uygun mesafelerden sayaç okuma yapılabilmektedir. RF okumanın dezavantajı ise, sayaçların genellikle portmanto gibi bölümlerde yer alması ve önlerindeki eşya vb. cisimler nedeniyle veri iletilmemesidir. Bu nedenle sayaç okunamamakta, sayaç bağımsız bölüm içinde olduğundan gözle kontrolü de mümkün olmamaktadır.
Mbus Okuma: Mbus okumada veriler, sayaçlardan kablolar vasıtasıyla Mbus cihazına (Toplayıcı, Convertor) iletilmektedir. Teknik personel tek bir Mbus cihazından 250 sayaca kadar veri toplayabilir. Mbus okuma gözle okumaya göre yüksek oranda zaman tasarrufu sağladığı gibi, verilerin otomatik olarak alınmasıyla insan hatasını da minimuma indirir. Mbus ile okumada, sayaçların mbus bağlantılarında sorun olması, kablolarda oksitlenme, iletimde kısa devre gibi nedenlerden dolayı sayaç okumalarında problemlerle karşılaşılabilmekte, ancak teknik personel müdahalesi ile bu sorunlar ortadan kaldırılabilmektedir.
Uzaktan Okuma: Uzaktan okuma sistemi, sayaçların bulunduğu binalara gitmeden uzaktan okunması esasına dayanır. Bu okuma işleminde, Mbus veri iletimine sahip sayaçlardan alınan veriler ile sayaç endeksleri servera kaydedilir. Anlık, günlük, haftalık, aylık veya belirlenen periyotlarda endeksler uzaktan okuma ile alınabilir. Bu endekslere göre tüketiciler tüketim grafiklerine ulaşabilir, tasarruflarını değerlendirebilir.
Sayaç okuma hizmetleri nelerdir?
Şirketimiz, tüm sayaç okuma yöntemleri ile sayaçlarınızı okumakta, kullanmış olduğu yazılım sayesinde verileri toplayarak otomatik olarak gider paylaşımlarını gerçekleştirmektedir. Mbus veri iletiminin mümkün olmadığı sayaçların yer aldığı projelerde teknik personel tarafından gözle okunma alınmakta, gözle okumada karşılaşılan problemler ile ilgili sahada ve ofisimizde sürekli eğitim verilmektedir.
Mbus veri iletimine veya RF okumaya uygun sayaçların bulunması haline, Mbus/RF cihazı ile veriler toplanmakta ve gider paylaşımları hazırlanmaktadır.
Uzaktan okuma sistemi ile projenize özel çözümler sunarak, bina giderlerinizin en kısa sürede paylaştırılıp işleme alınması sağlanmaktadır. Kullanılan yazılım sayesinde, sayaçlarda oluşan arızalar günlük/haftalık/aylık olarak raporlanabilmekte, tüketiciler mobil uygulama veya web uygulama sayesinde harcadıkları kWh/m3'lerini görebilmektedir. Güncel tüketimlerin görünmesi sayesinde, tüketiciler tasarrufa yönelik değerlendirmelerini kolaylıkla yapabilmektedir.
Yetkili Ölçüm Şirketi nedir?
Yetkili Ölçüm Şirketi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen YETKİ BELGESİ'ne sahip, bu yetki belgesi ile sayaç okuma ve gider paylaşımlarını hazırlama hizmetlerini sunan şirketleri ifade etmektedir. Şirketimiz, ilgili bakanlıktan almış olduğu 0106 numaralı yetki belgesi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. İstanbul'un yanı sıra, Kocaeli ilinde tek yetkili ölçüm şirketi olarak Kocaeli'ye hizmet verilmektedir.
Yetki belgesi bulunmayan şirketlerden hizmet almanın yasal sorumluluğu site/bina yönetimlerine aittir. Bu nedenle, hizmet aldığınız şirketin yetki belgesine sahip olup olmadığı mutlaka araştırılmalı ve ilgili şirketten istenmelidir.
Adil ve sağlıklı bir gider paylaşımı için,
* Yetki Belgesi bulunan
* Tüketici Destek hizmeti veren
* Karşılaşılan problemleri düzenli raporlayan
* Adil paylaşım noktasında öneri verebilen, çözüm sunan
* Mobil veya Web uygulamaları ile tüketici memnuniyetini arttıran
şirketler tercih edilmelidir. Unutmayın, bu hizmet alımı site/bina yönetiminizin mevcut sorunlarını arttırmamalı, aksine bu konuda yaşanabilecek tüm sorunlarınızı çözmelidir.
Enerjist, çok karmaşık problemleri bulunan site/binalarda dahi, en geç 1 paylaşım döneminde sorunları ortadan kaldıracak çözüm önerileri sunmakta, yönetimlerin işlerini büyük oranda kolaylaştırmaktadır.
Enerjist, çok karmaşık problemleri bulunan site/binalarda dahi, en geç 1 paylaşım döneminde sorunları ortadan kaldıracak çözüm önerileri sunmakta, yönetimlerin işlerini büyük oranda kolaylaştırmaktadır.