Aradığınız soru ve cevabı aşağıda yer almıyor mu? Buraya tıklayarak sorunuzu iletebilirsiniz. Sorularınızın yanıtları mümkün olan en kısa sürede belirttiğiniz e-posta adresine gönderilecektir.
Genel
26847 sayılı ve 14 Nisan 2008 tarihli resmi gazetede yayınlanan ısı yönetmeliğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca 5627 sayılı Enerji Verimliliği kanuna da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Merkezi sistem kullanılan projelerde 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu uyarınca ısı ve sıcaklık donanımlarının kullanımı zorunludur. Dolayısıyla bu sistemlerin kullanıldığı binalarda yapılacak olan gider paylaşımları için ısı yönetmeliğinin hükümlerine uyulması zorunludur.
Merkezi ısıtma sistemli binalarda bağımsız bölümlerin tükettiği enerjinin hesaplanmasında kullanılan donanımlardır. Bu cihazların kullanılması ile birlikte gider paylaşımları tüm bina için düzenlenebilmektedir. Isı pay ölçerler radyatör üzerinde yer alan ve tüketilen enerjinin hesaplanmasında kullanılan cihazdır. Radyo frekanslı olarak üretilen bu cihazlar üzerindeki bilgi çevrimiçi olarak her zaman alınabilir. Isı sayaçları ise gözle veya convertor sistemi(Mbus) ile okunmaktadır. Mbus sistemi tüm ısı sayaçlarının kablolu olarak bağlandığı ve sayaçlar üzerindeki veriyi almak için tasarlanmış bir haberleşme modülüdür.
02.05.2007 tarihinden sonra yapı ruhsatı alınan binalarda ısı ölçüm ekipmanlarının takılı olarak teslim edilme şartı 5627 sayılı kanunla yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle ilgili ekipmanların temini ve montajı binayı inşa eden tarafından gerçekleştirilmelidir. İlgili tarihten önce yapı ruhsatı alan ve merkezi sistem kullanılan binalarda eğer ısı ölçüm cihazları bulunmuyorsa, bu cihazların temini ve montajının kat maliklerince yapılması zorunludur.
İlgili kanun ve yönetmeliklerde hangi ekipmanların kullanılacağı ile ilgili hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu konuda verilecek karar yeni binalar için mekanik tesisat proje sorumlusu tarafından, eski binalar için ise montajı yapacak firma ve kat malikleri tarafından verilmelidir.
Bu konuda şikâyet için resmi bir kurum bulunmamaktadır. Konunun çözümü için mahkeme kanalı kullanılmalıdır.
Kat malikleri veya site yönetimlerinin aldığı hiçbir karar kanuna muhalefet teşkil edemez. Bu nedenle ısı ölçüm ekipmanlarının tesisi ve kullanımı kanun ile zorunlu hale getirildiğinden bu yönde alınan tüm kararlar yok hükmünde olacaktır.
26847 sayılı ve 14 Nisan 2008 tarihli resmi gazetede yayınlanan ısı yönetmeliğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca 5627 sayılı Enerji Verimliliği kanuna da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
26847 sayılı ve 14 Nisan 2008 tarihli resmi gazetede yayınlanan ısı yönetmeliğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca 5627 sayılı Enerji Verimliliği kanuna da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Gider Paylaşımı
Şirketimiz gider bildirimlerinin hazırlanarak sizlere iletilmesi için hizmet vermektedir. Ödeme, tahsilat vb. konularda yetkili değildir. Ödemelerinizi site/apartman yönetiminden bilgi alarak yapmanız gerekmektedir.
Bireysel gider bildiriminizde yer alan tüm terimler ve açıklamalara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Isı yönetmeliğinin ilgili maddeleri uyarınca %30 ortak gider tüm bağımsız bölümlere yansıtılmaktadır ve bu bedelin ödenmesi zorunludur. Aksi durumlarda kat mülkiyeti kanununun ilgili maddesi şöyledir. "Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir."
Isı paylaşımı için iki ayrı kalem hesaplanmaktadır. Toplam ısınma tutarından %30 ortak gider ve %70 ısınma gideri dairelere yansıtılmaktadır. Örneğin binanıza 2.000 TL gaz faturası geldi. Binanızın toplam m2'sinin 1700m2 olduğunu varsayalım. Dairenizin m2'si 100m2 ise ortak gider hesaplama işlemi: 2.000 x (30/100) x (100/1700) = 35,29 TL ortak gideriniz olacaktır. Isınma tüketiminiz 220 kwh ve tüm bina tüketiminin 4200 kwh olduğunu varsayarsak ısınma gider hesaplama işlemi: 2000 x (70/100) x (220/4200) = 73,33 TL ısınma gideriniz olacaktır. İki kalemin toplamı sonrasında 108,62 TL ısınma toplam gideriniz hesaplanmış olacaktır.
Bu bedel site/apartman yönetiminiz ile şirketimiz arasında imzalanan hizmet sözleşmesinde belirtildiği üzere, sayaç okuma ve gider paylaşım işlemlerinin yapılabilmesi için şirketimize ödenen hizmet bedelini ifade etmektedir.
Sıcak su giderlerinin paylaşılması ile ilgili formüller ilgili yönetmelikte yer almaktadır. Bu yönetmelikte yer alan formüllere göre sistemimiz verileri otomatik olarak hesaplamakta ve dairelere yansıtılmaktadır. İlgili yönetmeliğe buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bu konuda yetkili kurumlarca belirlenen hüküm ve esaslar bulunmamaktadır. Bu nedenle yapılan hesaplama işlemi: Fatura tutarı x (daire tüketimi/bina tüketimi) esas alınarak gerçekleştirilmektedir.
Site/apartman yönetiminiz tarafından bize iletildiği takdirde apartman görevlisi için bu giderlerin diğer tüm kat sakinlerine paylaşımı yapılabilmektedir. Bu sayede apartman görevlisi için gider bildirimi 0,00 TL olarak çıkmakta, apartman görevlisinin harcadığı enerjinin tutarları tüm sakinlere "ek ödemeler" kısmında yansıtılabilmektedir.
Öncelikle ilgili gider paylaşımının dönemine dikkat etmeniz gerekmektedir. Bazı site/apartmanlarda gider paylaşım dönemi 45 gün geriden takip edebilmektedir. Daireye ait vanaların kullanılmadığı dönemlerde kapatılması daire sakininin sorumluluğunda olup, şirketimiz sayaçlar üzerindeki verileri faturalandırmakla mükelleftir. Bu nedenle sayaçlarınızdan geçen tüketimler dairenize yansıtılmaktadır.
Gider bildirimlerinizle ilgili her türlü soru, istek ve öneriniz için fatura@enerjist.com.tr adresine e-posta yollayabilirsiniz. Bunun haricinde online işlem merkezinde "Destek" kısmından yazarak bize ulaşabilirsiniz. Telefon ile ulaşmak için 0216 545 52 55 numaralı hattımızı arayabilir destek alabilirsiniz.
Isı yönetmeliğinin ilgili maddesi uyarınca, binaya gelen ısınma faturalarının %30’u bağımsız bölümlerin metrekarelerine göre pay edilmektedir. Kalan %70 ise bağımsız bölümlerin tüketimlerine göre pay edilmektedir. Bağımsız bölüm boş olsa dahi ilgili yönetmelik uyarınca metrekaresine göre ortak kullanım bedeli yansıtılmak zorundadır.
Bireysel gider bildiriminizde yer alan tüm terimler ve açıklamalara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.