Kalorimetre nedir? Kalorimetre çeşitleri nelerdir? Kalorimetre ne işe yarar? Kalorimetre hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri bu yazıda sizler için derledik.
Kalorimetre nedir?
Kalorimetre diğer adı ile ısı ölçer cihazı, harcanan ısı enerjisini ölçmeye yarayan ölçü aletine verilen isimdir. Evinizdeki kalorimetre cihazı dairenize giren ve çıkan sıcak su arasındaki sıcaklık farkını hesaplar, bu değeri geçen toplam su miktarı ile çarparak dairenizde tükettiğiniz ısı enerjisi miktarını Joule ya da KWh olarak ekranında gösterir. Ayrıca her ay harcanan ısı enerjisi miktarı aylık olarak hafızada saklanarak geçmiş 12 ayın tüketim değerlerini aylık olarak cihaz üzerindeki menüden görebilirsiniz.
Kalorimetre cihazları Mbus olarak adlandırılan bir iletişim protokolüne sahiptir. Bu iletişim protokolü ile tüm sayaçlar tek bir kablo üzerinden polarite farkı olmadan birbirlerine bağlanarak veri iletişimi sağlayabilir. Böylece sayaçlarınızı birbirine bağlayıp, ısı gider paylaşım programını kullanarak sayaçlarınızı kolayca okuyabilir ve paylaştırabilirsiniz.
Kalorimetrenin Unsurları Nelerdir?
Kalorimetre 3 ana unsurdan oluşmaktadır. Hesaplama Ünitesi, Ölçme Birimi, Sensörler
Kalorimetre Çeşitleri Nelerdir?
Kalorimetreler temelde Ultrasonik ve Mekanik kalorimetre olmak üzere iki çeşit olarak üretilmektedir.
Ultrasonik kalorimetre Nedir?
Hareketli bir mekanizma olmadan suyu hızının ölçülmesi ile çalışan ölçü aletleridir. Hesaplama ünitesi ve sensörler mekanik kalorimetre ile benzerdir.
Mekanik Kalorimetre Nedir?
Suyun hızını hassas bir mekanizmaya sahip pervane sistemi ile ölçen ve yine hesaplama ünitesi ve sensörlere sahip ölçü aletleridir.
Kalorimetere Ne İşe Yarar?
Kalorimetreler (Isı Sayacı) ısıtma ve soğutma sistemlerinde tüketilen ısı miktarının ölçülmesinde kullanılan cihazlardır. Merkezi ısıtma sistemine sahip, tesisat yapısı kolektörlü (mobil) sistemlerde kullanılır.
Isı sayacı, harici ve dâhili (kompakt sayaçlarda gövde üzerindedir) sıcaklık sensorları ile gidiş sıcaklığını ve dönüş sıcaklığını ölçerek arasındaki farkı hesaplar. Aynı zamanda geçen debiyi de anlık olarak ölçerek tüketilen enerjiyi bulur.
Artan enerji maliyetlerinin en büyük gider kalemlerinden biri haline geldiği günümüzde, enerjinin verimli kullanılmasını teşvik edecek ve yürürlükteki kanun ve yönetmeliklere uygun herkesin sadece kendi kullandığı kadar ödemesini sağlayacak bir sistemdir.
Kalorimetreler temelde Ultrasonik ve Mekanik kalorimetre olmak üzere iki çeşit olarak üretilmektedir.