Isı sayacı muayenesi ile ilgili bilinmesi gerekenleri bu yazımızda sizler için derledik. Yasal bir zorunluluk olan sayaç muayenelerinin süresi, fiyatları ve süreç ile ilgili bilinmesi gerekenler için yazımıza mutlaka göz atın.
* Isı sayacı muayenesinde yasal mevzuat
06 Temmuz 2018 tarihli ve 30470 sayılı resmi gazetede yayınlanan "Isı Sayaçları Muayene Yönetmeliği" çerçevesinde, ısı sayaçlarının her 5 yılda bir periyodik muayeneye girmesi zorunlu olmuştur.
Isı sayaçlarının üzerinde üretici tarafından kodlanmış üretim yılı yer almaktadır. Örneğin, cihaz üzerinde M16 olarak kodlanmış ise, sayaç üretim yılı 2016 yılı kabul edilmektedir.
Muayene işlemleri için, ısı sayaçlarının üzerinde bulunan mühür ve damgaların bozulmamış olması gereklidir. Mühür ve damga, ısı sayacına dışardan müdahaleleri engellemek için üretici firma veya yetkili servisler tarafından uygulanmaktadır. Damga, muayene edilen sayacın, muayene sonucunda uygunluğunu gösteren umumi ayar işaretidir. Damga ve mührü bozulmuş sayaçlar muayeneden geçememektedir.
İlgili yönetmelikte, damga süresi geçmiş veya damgası bozulmuş ölçü aletinin kullanımı durumunda, türüne ve kullanıldığı işin niteliğine göre 500 Türk Lirasından, 10.000 Türk Lirasına kadar idari para cezası hükmolunmaktadır.
* Isı sayacı muayenesi işlemleri nasıl yapılır?
Bina/Site yönetimleri, muayene zamanı gelmiş ısı sayaçları için, 5 yıllık süre zarfından sonraki yıl içinde ŞUBAT ayının son gününe kadar muayene bildirimi yapmalıdır. Muayene bildirimi yapılmayan ısı sayaçlarının muayenesi yapılamayacaktır. Muayene bildirimi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na yapılmaktadır.
Muayene bildiriminin ardından, ısı sayaçları yerinden sökülerek üretici firma ya da yetkili servis belgesine sahip yetkili laboratuvarlara gönderilmekte, burada muayeneye tabi olan sayaçlar, muayeneden geçmesi durumunda tekrar bina/siteye nakliyesi ile birlikte yerlerine montajlanmaktadır.
Enerjist, muayene işlemlerini başından sonuna kadar sizin için takip etmekte, demontaj - laboratuvara nakliye/geri nakliye - montaj hizmetleri ile sorunsuzca tüm muayene sürecini yönetmektedir.
* Isı sayacı muayenesi nasıl yapılır?
Isı sayaçlarına uygulanan muayene işlemleri sırasında cihaza ait akış ölçümü, sıcaklık ölçümü ve hesaplama sonuçları ısı sayacına ait doğruluk sınıfına göre sonuçlar değerlendirilir.
Isı sayaçlarına uygulanan muayene işlemleri sırasında cihaza ait akış ölçümü, sıcaklık ölçümü ve termal enerji hesaplama sonuçları incelenerek ısı sayacına ait doğruluk sınıfına göre sonuçlar değerlendirilir.
Değerlendirmeler sonucunda ısı sayacı izin verilebilir en yüksek hata sınırları(MİH) sınırları içerisinde ölçüm yapıyor ise damgalanır, hata sınırların dışında ise ısı sayacı mümkün ise tamir ve ayara tabii tutulabilir, tamir ve ayar işlemi uygulanamayan ısı sayaçlarının değişimi yapılması gerekmektedir.
* Isı sayacı muayene ücreti ne kadar?
Muayene ücretleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından "ÖLÇÜ VE ÖLÇÜ ALETLERİNDEN ALINACAK MUAYENE VE DAMGALAMA ÜCRET YÖNETMELİĞİ" uyarınca her yıl yenilenmektedir.
MADDE 3- (Değişik:RG-27/12/2019-30991)(1) yönetmeliğin ilgili maddesine göre ısı sayaçlarının muayene ücreti 2020 yılı için 74,30 TL + KDV olarak belirlenmiştir. Bu ücret sadece sayacın muayenesi için belirlenmiş ücrettir. Sayacın sökülmesi, nakliyesi ve tekrar yerine montajı gibi hizmetler ek ücrete tabi olmaktadır.
Enerjist, muayene işlemlerini başından sonuna kadar sizin için takip etmekte, demontaj - laboratuvara nakliye/geri nakliye - montaj hizmetleri ile sorunsuzca tüm muayene sürecini yönetmektedir.