30470 sayı ve 06 Temmuz 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “ISI SAYAÇLARI MUAYENE YÖNETMELİĞİ” uyarınca, bağımsız bölümlere ait ısı sayaçlarının her 5 yılda bir periyodik muayene tabi tutulması zorunlu kılınmıştır.
Sayaçların üzerinde üretildikleri yılı belirten bir etiket yer almaktadır. Örneğin Resim.1’deki sayaç 2017 yılı üretimidir. Genelde M harfi ve üretildiği yılı ifade eden bu etiketlere göre sayacın muayenesi yaptırılmaktadır. Etiketteki yıl 5 yıllık muayene süresinin 1.yılı kabul edilmektedir. Yan taraftaki sayaç 2017 yılı üretimi olduğundan 31 Aralık 2021 tarihi dolduğunda, takip eden yılda periyodik muayeneye tabi tutulması gerekir. Periyodik muayene için başvuru tarihleri 01 Ocak – 28 Şubat tarihleri olup, başvuru yapıldıktan sonra aynı yıl içinde 31 Aralık tarihine kadar muayene işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Bu tarihler haricinde periyodik muayene başvurusu yapılamamaktadır.
2023 yılı itibari ile 2018 damga yılına sahip sayaçlar için periyodik muayene başvurusunun 28/02/2023 tarihine kadar yapılması ve yıl sonuna kadar da muayene işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca 27 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile 2018 damga yılı öncesindeki sayaçlar da periyodik muayeneye tabi tutulabilecektir. İlgili geçici madde aşağıda yer almaktadır.
Geçici Madde 2
(1) 26. maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sayaçlardan 2017 yılı ve daha önceki yıllarda piyasaya arz edilmiş olup periyodik/stok muayenesi yaptırılmamış olanlar için bu sayaçların periyodik/stok muayenelerini yaptırmakla yükümlü olanların, 1/1/2022 tarihinden 28/2/2022 tarihi mesai saati bitimine kadar servislere müracaat etmesi ve 31/12/2022 tarihi sonuna kadar muayeneleri yaptırması veya 1/1/2023 tarihinden 28/2/2023 tarihi mesai saati bitimine kadar servislere müracaat etmesi ve 31/12/2023 tarihi sonuna kadar muayeneleri yaptırması zorunludur.”
(2) Belirtilen tarihler içinde servislere müracaat etmeyen veya muayeneleri yaptırmayan yükümlüler hakkında, damga süresi geçmiş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı 3516 sayılı Kanun hükümlerine göre idari ve cezai işlemler yapılır.
3516 SAYILI ÖLÇÜLER VE AYAR KANUNU Madde 15
c) (Değişik:14/2/2019-7164/25 md.) Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi geçmiş ölçü aletini kullanan kişiye, ölçü aletinin türüne ve kullanıldığı işin niteliğine göre beşyüz Türk Lirasından onbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.
Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi geçmiş ölçü aletini kullanan kişiye, ölçü aletinin türüne ve kullanıldığı işin niteliğine göre beşyüz Türk Lirasından onbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.
Isı sayacı muayenesinde sorumluluk kime aittir?
Yönetmeliğe göre, ısı sayacı muayenesi için sırasıyla Bina Yönetim Kurulu, Bina Yöneticisi ve Bina Sahibi sorumludur.
Yönetmelik Madde.4/1: Kullanıcı: Sırasıyla bina yönetim kurulu veya bina yöneticisi veya bina sahibini
Yönetmelik Madde.8/2: Sayaçların periyodik muayenesi kullanıcı tarafından servislerde yaptırılır.
01 Ocak – 28 Şubat arası periyodik muayene başvurusu yapılmalıdır. Başvuru sonuçlandıktan sonra 31 ARALIK tarihine kadar muayene işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir.
Sayaçların üzerinde üretildikleri yılı belirten etiket yer almaktadır. Bu etikette yer alan yıl, damga geçerlilik süresinin 1.yılı kabul edilir ve 5 yıl dolunca takip eden yıl içinde muayene işleminin sonuçlanması gerekir. Örneğin, 2018 yılı üretimi bir sayacın 1.yılı 2018 olmak üzere, 2019-2020-2021-2022 yılları damga geçerlilik süresidir. 2023 yılı içinde muayene başvurusu ve muayenenin yaptırılması gerekmektedir.
Evet. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile 2018 yılından eski sayaçların muayeneleri için 28 Şubat 2023’e kadar başvuru yapabilir ve yılsonuna kadar muayene ettirebilirsiniz. Başvuru süresinin kaçırılması durumunda başka bir zaman diliminde başvuru yapılması mümkün değildir.
3516 Ölçü ve Ayarlar Kanununa göre damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanımı durumunda ölçü aleti türü ve kullanıldığı işin niteliğine göre 500,00 TL ile 10.000,00 TL arasında maddi para cezası ile cezalandırılmaktadır. Ayrıca ölçü aletine el koyularak mülkiyeti kamuya geçirilmektedir.
Hayır. Muayene işlemleri, Bakanlık tarafından yetki verilen yetkili servisler tarafından laboratuvar koşullarında yapılmaktadır. Bu nedenle sayaçların de-monte edilerek servislere gönderilmesi gerekmektedir.
Yapılan muayene sonucunda sayaçlar GEÇTİ ya da KALDI olarak değerlendirilmektedir. Sayaçlar, izin verilebilir maksimum hata sınırlarına göre muayene edilir. Bu sınırların içinde kalan sayaçlar muayeneden geçerken, sınırların dışında ölçüm yapan sayaçlar muayeneden kalmaktadır. Muayeneden geçen sayaçlar 5 yıl geçerli olacak yeni bir damga ile kullanılmaya devam eder. Muayeneden kalan sayaçlarda ise onarım işlemi yapılabiliyorsa onarımı yapılır, onarımı mümkün olmayan sayaçların değiştirilmesi gerekir.
Bina yönetimi tarafından yapılan ısı sayacı muayene başvurusunun ardından, sayaçların muayeneleri için yetkili servislere teslimi gerekmektedir. Bağımsız bölüm kullanıcısının sayacını muayene ettirmek istememesi veya engel olması halinde, durumun müracaatı yapan kişi ve ayrıca iki bağımsız kişinin imzaladığı bir tutanakla belgelenmesi durumunda, cezai işlemin direk olarak bağımsız bölüm kullanıcısına uygulanacağı yönetmelikte yer almaktadır.
Damga geçerlilik süresini yitirmiş sayaçlar için kullanıcılar ve diğer kişiler tarafından şikâyet üzerine ısı sayaçları kontrol edilebilir. Muayenesi yaptırılmayan ısı sayaçlar için şikâyet durumunda sorumlular idari cezalar ile karşılaşabilir.
Periyodik muayene için belirlenen muayene ve damgalama ücretleri kullanıcıya aittir. Bu ücretler Bakanlıkça her yıl yeniden belirlenmekte ve “Ölçü ve Ölçü Aletlerinden Alınacak Muayene ve Damgalama Ücret Yönetmeliği” ile ilan edilmektedir. 29/12/2022 tarihli yönetmelikte yapılan değişiklik sonucu ilan edilen ısı sayaçları muayene ve damgalama ücretleri aşağıdaki gibidir.
Nominal çapı DN40’a kadar olan sayaçlar (DN40 dâhil) – 227,00 TL
Nominal çapı DN40’tan büyük olan sayaçlar – 305,00 TL
Yukarıdaki ücretler sayaçların sadece muayene ve damgalama ücretleri olup, bu ücretlere sayaçların demontajı, yetkili servise nakliyesi, geri nakliyesi ve yeniden montaj bedelleri dahil değildir. Bedeller site veya apartmanınızın sayaçlarının ve tesisatının durumuna, sayaçların konumuna (daire içi/dışı) göre değişiklik gösterebilir. Site veya apartmanınız için en uygun fiyatlama yapılacak keşif sonrası sizlere iletilebilecektir.
Enerjist, ısı sayacı muayenesinin başvuru süreci ile birlikte aşağıdaki konular da dâhil olmak üzere Anahtar Teslim Muayene Hizmeti vermektedir.
* Muayene başvurusunun yapılması
* Sayaçların de-monte edilmesi
* Sayaçların Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş yetkili servise nakliyesi
* Sayaçların yetkili servislerde muayeneye tabi tutulması
* Muayene sonucuna göre GEÇTİ olarak damgalanan sayaçların site/apt’a geri nakliyesi
* Sayaçların montaj işlemlerinin tamamlanması ve devreye alınması